Deze maand werd ik gevraagd voor een Q&A in Gloss magazine over het thema Liefdesverdriet. Dit brengt het onderwerp ‘afwijzing’ naar boven en wat dit met ons doet.

We kennen het allemaal in ons leven, die momenten waarop we werkelijk afgewezen worden, zoals in een baan of in een relatie. En die momenten dat we ons afgewezen ‘voelen’, omdat we op dat moment niet krijgen wat we denken nodig te hebben.

Een aantal van die vragen uit de Q&A wil ik hier delen:

Welke inzichten helpen bij het leren omgaan met afwijzing?

Afwijzing of afgewezen ‘voelen’ ervaart elke persoon anders. Hoe we geleerd hebben onze gevoelens te verwerken of weg te stoppen, vormt hiervoor een belangrijke basis. We willen het liefst ontsnappen aan pijn of verdriet, daardoor komt het niet in ons op om te leren luisteren naar wat  pijn of verdriet ons te zeggen hebben. Onverwerkte gevoelens kunnen daardoor zo groot worden dat we anderen verantwoordelijk gaan stellen voor onze pijn, projectie. In mijn werk leer ik mensen woorden te geven aan hun gevoelens, omdat het zo belangrijk is dat die herkend kunnen worden. Gevoelens zijn vriendelijke boodschappers, signalen van een onvervulde behoefte. Bijvoorbeeld van iets waarvan je dacht dat je het nodig had maar niet gekregen hebt.

We kennen vaak maar gemiddeld vijf woorden om onze gevoelens te benoemen, dat maakt het lastig te herkennen wat er soms in ons omgaat. Een lijst met gevoelswoorden (gratis te downloaden), kan je helpen jouw gevoelswoorden te vinden. Een ‘gevoel van afwijzing’ kan je zo leren gebruiken om te herkennen wat er in je omgaat. Het kan je ook helpen te ontdekken wat je dacht dat je nodig had en misschien dat je dit van een ander verwachtte maar jezelf nog niet geven hebt, bijvoorbeeld geliefd of gewaardeerd willen worden.

Welke rol speelt empathie hierbij?

Empathie, invoelend vermogen, gaat over het verplaatsen in de gevoelens van de ander.

Meer gevoelswoorden paraat hebben, helpt om beter naar een ander te kunnen luisteren en te begrijpen. Maar er is vooral ook empathie naar jezelf nodig. Leer jezelf goed te begrijpen in je gevoelens van frustratie, boosheid en pijn zodat je die om kunt zetten naar wat je zo hard nodig hebt, zoals liefde en respect voor jezelf.  We zijn zelf verantwoordelijk voor de wereld die we zien en moeten ons emotioneel huiswerk hierin doen. Empathie ontwikkelen helpt je bewuster te worden van je eigen gevoel.

Verder lezen: https://goo.gl/uAYXod

Reacties(0)

Geef uw react